Naučte se rozumět médiím.

Zjistěte, jak zatočit s dezinformacemi.

Vybudujte s námi úspěšnou kampaň.

Kampaňáři, píáristi, fundraiseři, učitelé, studenti, pracovníci s mládeží, přátelé a pracovníci nezisku, aktivisté – pozor! V neskutečné smršti informací, sdělení, hoaxů, pravdivých i nepravdivých zpráv, které se na valí v digitálním prostoru, není jednoduché se zorientovat. Proto pro vás otevíráme nový vzdělávací program Akademie mediální gramotnosti. V rámci něj vás vynikající lektoři naučí, jak se vyznat v médiích a v informačním chaosu nejen online, jak bojovat proti dezinformacím nebo jak vytvořit skutečně účinnou kampaň. Naučte se pracovat s informacemi okolo vás.

Otevíráme špičkové vzdělávací programy

Celkem na vás čekají dvě série online workshopů (na témata informační gramotnost a tvorba kampaní) a tři série praktických online vzdělávacích programů, ve kterých budou online workshopy doplněné o individuální konzultace s lektory a na jejichž konci budete moct získat až 3000 USD pro rozvoj vašich projektů.

Vše doplní série webinářů na podobná témata pro širokou veřejnost.

Pozor, s přihlašováním neváhejte! Vzhledem k tomu, že skupiny na workshopech budou malé, abychom zajistili individuální přístup, je kapacita velmi omezena!

Přehled kurzů

Online workshopy

Informační svéprávnost. Zorientujte se v záplavě (dez)informací na sítích

Série čtyř online workshopů o tom, jak se vyznat v množství informací, se kterými se člověk setkává na internetu, o tom, jak se bránit proti fake news a jak předat své poznatky ve vzdělávání dál. Pro učitele, studenty, odborníky v oblasti školství a pracovníky s mládeží.

4. 12., 11. 12., 18. 12., 11. 1.

Storytelling a pozitivní narativy. Na čem stojí fungující kampaň

Série čtyř online workshopů týkající se efektivní komunikace, tvorby skutečně fungujících kampaní a boje proti fake news pomocí pozitivních narativů a storytellingu. Pro fundraisery, píáristy, komunikační pracovníky z neziskového sektoru a novináře.

8. 12., 15. 12., 5. 1., 12. 1.

Online vzdělávací programy

Naučte se plavat v moři informací

Série čtyř online praktických workshopů a individuálních konzultací týkající se práce s informacemi nejen v online prostředí. Určen především pro studenty, učitele a pracovníky s mládeží a ve vzdělávání.

11. 11., 18. 11., 25. 11., 2. 12. 2020

Vytvořte kampaň, která skutečně funguje. Vyprávěním příběhů proti dezinformacím

Série čtyř online praktických workshopů a individuálních konzultací týkající se kampaní, efektivní komunikace a využívání storytellingu v komunikaci. Pro fundraisery, píáristy, komunikační pracovníky z neziskového sektoru a novináře.

10. 12., 17. 12., 7. 1., 14. 1.

Česká televize, nebo Aeronet? Jak se vyznat v médiích a kterým věřit

Série čtyř online praktických workshopů a individuálních konzultací týkající se médií, boji s dezinformacemi a manipulací, kyberbezpečnosti a kritického myšlení. Především pro členy neziskových organizací, pracovníky s mládeží, komunitní leadery, studenty a učitele.

9. 12., 16. 12., 6. 1., 13. 1.

Webináře

Jak budovat odolnost vůči dezinformacím

Série tří webinářů, která nabídne široké veřejnosti úvod do všech tří témat, jimž se dopodrobna věnují online workshopy a projektové vzdělávání: mediální a informační gramotnost, boj s dezinformacemi a storytelling.

5. 1., 12. 1., 19. 1.

Informační chaos a jak se v něm zorientovat

Série tří webinářů, která nabídne široké veřejnosti tři základní témata programu Akademie mediální gramotnosti v kostce. Věnovat se budeme tomu, jak rozlišit informaci od dezinformace, jak se nenechat manipulovat a jak tvořit efektivní kampaně.

8. 1., 15. 1., 22. 1.

Vaši lektoři

Aneta Bednářová

Vystudovala komunikační studia na Karlově univerzitě, zabývá se výzkumem médií, mediální gramotností, dezinformacemi a kritickým myšlením. Zakladatelka a ředitelka organizace Genesis, která působí v oblasti vzdělávání mládeže a dospělých. Již 8 let profesionální lektorka v českém i mezinárodním prostředí, spolupracuje s českými a zahraničními školami, médii a neziskovými organizacemi. Aktivně se angažuje v ochraně lidských práv, zejména v Mexiku, kde sama žila.

Lucie Nemešová

Vystudovala politologii na FFUK v Praze. Zabývá se pozitivní­mi narativy, podporuje komunikační ­kampaně o sociálních tématech, jako jsou chudoba a sociální vyloučení, dluhy a exekuce, sociální práce a inkluze. Založila a vede komunikační agenturu Storyhunters, která se zaměřuje na komunikaci neziskových organizací.

Bob Kartous

Mediální teoretik a praktik a absolvent postgraduálního studia v oblasti médií na FSV UK. Odborník na vzdělávání, ředitel Pražského inovačního institutu. Ve svém dřívějším působišti, think tanku EDUin, vytvořil koncept Auditu vzdělávacího systému v ČR. O vzdělávání publikuje v řadě českých médií. Od roku 2018 působí jako mluvčí Českých elfů, občanské skupiny zabývající se dezinformacemi v českém digitálním prostoru.